Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

Voľby do Európskeho parlamentu obrazokVoľby do Európskeho parlamentu 2024

 pdfUsmernenie k voľbám_ do Europského parlamentu 2024.pdf201.89 KB

pdfInformácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený - v slovenskom jazyku.pdf213.17 KB

pdfInformácia o podmienkach práva voliť a práva byť volený - v anglickom jazyku.pdf25.43 KB

Ďalšie informácie k voľbám do Európskeho parlamentu sú uverejnené na webovom sídle Ministerstva vnútra Slovenskej republiky: http://www.minv.sk/?volby-ep

 

04.03.2024

Utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností pre voľby do Európskeho parlamentu 2024

VOLEBNÝ OKRSOK č. 1 - Nová Bystrica 
Volebná miestnosť:  Dom kultúry /sála/ č.s. 657  
Zapisovateľka: Mgr. Stanislava Šteiningerová
email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 
tel: 041/4397 221 kl. 16


VOLEBNÝ OKRSOK č. 2 – Vychylovka
Volebná miestnosť: ZŠ s MŠ Vychylovka /jedáleň/ č.s. 687
Zapisovateľka: Mgr. Martina Kubalová
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
tel: 041/4397221, klapka 11

 

07.03.2024
Elektronická adresa na doručenie oznámenia o delegovaní člena a náhradníka do okrskovej volebnej komisie:
Obec Nová Bystrica oznamuje, že elektronická adresa na doručenie oznámenia o delegovaní člena a náhradníka do okrskovej volebnej komisie pre voľby do Európskeho parlamentu 2024 je: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

10.04.2024
Zápis občana iného členského štátu Európskej únie do zoznamu voličov
Občana iného členského štátu Európskej únie, ktorý má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt, zapisuje do zoznamu voličov obec, v ktorej má občan iného členského štátu Európskej únie trvalý pobyt, na základe jeho žiadosti a vyhlásenia [docxVzor žiadosti o zápis do zoznamu voličov a vyhlásenie.docx17.25 KB].
Žiadosť spolu s vyhlásením sa musí predložiť najneskôr 40 dní predo dňom konania volieb (najneskôr 29. apríla 2024), inak právo na zápis do zoznamu voličov zaniká.
Volič, ktorý požiada pre voľby do Európskeho parlamentu o zápis do zoznamu voličov v inom členskom štáte Európskej únie a zároveň požiada o zápis do zoznamu voličov v Slovenskej republike sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 100 eur.

10.04.2024
Vydávanie hlasovacích preukazov pre voľby do Európskeho parlamentu
Zverejnenie elektronickej adresy na doručovanie žiadostí o vydanie hlasovacieho preukazu V súlade s § 11 c ods. 5 zákona č. 180/ 2014 o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov Obec Nová Bystrica zverejňuje elektronickú adresu na doručovanie žiadostí o vydanie hlasovacieho preukazu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Vydávanie hlasovacích preukazov v Obci Nová Bystrica
Volič, ktorý má trvalý pobyt v Obci Nová Bystrica a v deň konania volieb nebude môcť voliť v mieste svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný, môže požiadať Obec Nová Bystrica o vydanie hlasovacieho preukazu. Hlasovací preukaz oprávňuje na zápis do zoznamu voličov v ktoromkoľvek volebnom okrsku na území SR, aj vo volebnom okrsku, v ktorom bol pred vydaním hlasovacieho preukazu zapísaný v zozname voličov.

Obec Nová Bystrica oznamuje voličom, že hlasovacie preukazy sa budú vydávať od 24.4.2024. Hlasovací preukaz je platný len spolu s občianskym preukazom.

Volič môže požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu:

• osobne – od 24.4.2024 do 7.6.2024 v úradných hodinách obce na Obecnom úrade Nová Bystrica, prízemie (Matrika), telefón: 041/4397221 kl. 13. Hlasovací preukaz bude vydaný bezodkladne, t.j. na počkanie.

• prostredníctvom osoby splnomocnenej žiadateľom možno požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu od 24.4.2024 do 7.6.2024 v úradných hodinách obce na Obecnom úrade Nová Bystrica, prízemie (Matrika), telefón: 041/4397221 kl. 13. Splnomocnenie nemusí byť úradne overené. Hlasovací preukaz bude vydaný bezodkladne, t.j. na počkanie.

• v listinnej podobe tak, aby žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu bola doručená najneskôr 20.5.2024. Žiadosti posielajte na adresu: Obec Nová Bystrica, Nová Bystrica 657, 023 05 Nová Bystrica.

• elektronicky (e-mailom) vo forme elektronickej snímky žiadosti (skenu) alebo v textovej forme tvoriacej obsah e-mailovej správy a tak, aby žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu bola doručená obci najneskôr 20.5.2024. Adresa na doručovanie žiadostí elektronicky je: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu musí obsahovať údaje o voličovi:

• meno a priezvisko,
• rodné číslo,
• štátnu príslušnosť,
• adresu trvalého pobytu,
• korešpondenčnú adresu, na ktorú Obec Nová Bystrica doručí hlasovací preukaz.

Ak volič v písomnej žiadosti alebo v elektronickej žiadosti uvedie, že hlasovací preukaz prevezme iná osoba, musí v žiadosti uviesť jej meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu. Táto osoba preukazuje svoju totožnosť občianskym preukazom a prevzatie hlasovacieho preukazu potvrdzuje svojím podpisom.

Pri strate alebo odcudzení hlasovacieho preukazu Obec Nová Bystrica voličovi nový hlasovací preukaz nevydá.

Hlasovanie voliča s hlasovacím preukazom

Volič je povinný po príchode do volebnej miestnosti preukázať okrskovej volebnej komisii svoju totožnosť predložením občianskeho preukazu a súčasne s občianskym preukazom predloží volebnej komisii hlasovací preukaz, ktorý mu okrsková volebná komisia odoberie a pripojí ho k zoznamu voličov.

 

zskmojekysucekysucke muzeum