Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

FAŠIANGY sú symbolom veselosti, zábavy, hodovania a pitia. Najveselšie obdobie roka však strieda 40- dňový pôst, kedy sa ukončia všetky zábavy. Na poslednej fašiangovej zábave sa preto predvádza symbolické pochovávanie basy.

Pochovávanie basy je ľudová hra parodizujúca skutočný pohreb. Jej základným motívom je zákaz zábav počas nasledujúceho pôstu. Jedná sa o výrazné komické stvárnenie. Hlavnými postavami sú postavy kňaza, rechtora a smútiacich „pozostalých“. Kňaz paroduje obrad rozlúčky, aká býva pri cirkevnom obrade, ohlasuje koniec zábavy a lúči sa s basou, ktorú za náreku prítomných vynášajú von.

Toto sa v našej obci udialo 18. februára na ľudovej veselici – poslednej zábavy pred pôstom. Celý program pre nás pripravil FS Bystrica z Novej Bystrice, ĽH Kováčovci, ŽSS Dolinka, ĽH Starejší a ĽH Potočiari. Symbolické pochovávanie basy začínalo o pol noci za sprievodu všetkých „smútiacich“. Naši folklóristi nám však spríjemňovali celý večer rôznymi ukážkami tancov, hudby a spevu. Celým večerom nás taktiež sprevádzal DJ Mačas, ktorý hral do skorých ranných hodín.

Keďže je už basa pochovaná, môže začať pôst. Obdobie veľkonočného pôstu začína dňom, ktorý poznáme pod názvom Popolcová streda alebo Škaredá streda. Nateraz naše radostné podujatia končia a najbližšie sa stretneme 2.4.2023 na výstave ručných prác a potom 9.4.2023 na Veľkonočnej zábave. Prajeme Vám pokojné prežitie pôstneho obdobia.

Mgr. Jana Slivková
kultúrna referentka

zskmojekysucekysucke muzeum