Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

02.10.2018
V obci Řeka na Morave je už tradíciou, že v mesiaci máj je organizované podujatie pod názvom „Májová veselice". Toto podujatie sa konalo aj tento rok a to konkrétne dňa 12. mája 2018. Počas tejto celodennej akcie okrem iného prebiehala aj súťaž v pílení a rezaní dreva s názvom „Forestman".

Išlo už o 8. ročník, širokej verejnosti známej medzinárodnej súťaže, ktorej sa zúčastnilo 17 družstiev zo 4 európskych štátov. Okrem súťažiacich z Česka, to boli aj súťažiaci z Poľska, Srbska a samozrejme aj zo Slovenska. Trojčlenné družstvá zápolili v 6-ich disciplínach, v rámci ktorých mali preukázať svoje drevorubačské zručnosti a schopnosti.


Do predmetnej súťaže sa tradične zapojilo aj družstvo z Novej Bystrice, ktoré zároveň obhajovalo prvé miesto z roku 2017. Výsledok tohtoročného Forestmana v Řeke bol o to krajší, že „nášmu“ družstvu, súťažiacemu pod názvom Obecný úrad Nová Bystrica, sa podarilo opäť zvíťaziť a obhájiť tak minuloročné prvenstvo.
Len pre doplnenie uvediem, že po minuloročnej dohode medzi obcami Řeka, Jaworze a Nová Bystrica je táto medzinárodná súťaž organizovaná už v troch štátoch – Forest man v Řeke, Strongdrwal v Poľskom Jaworze a Novobystrický drevorubač v našej obci. Celkové výsledky prebiehajúcej medzinárodnej súťaže budú vyhlásené v septembri, kedy je na programe súťaž v Poľskom Jaworze.

Text: Natália Kolenová, Foto: Adriána Rajnohová

 

zskmojekysucekysucke muzeum