Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

25.07.2017

DSC 0101V dňoch 23.-25.06.2017 sa v Novej Bystrici konali hody. Už tento názov „Dni kultúry v Novej Bystrici“ hovorí o tom, že sa niečo kultúrne bude diať. V tomto prípade sa dialo trojdnie, ktoré bolo venované viacerým vekovým kategóriam. V piatok sa konali koncerty hudobných skupín NO ONE, HRDZA, HEX a do ranných hodín zabával DJ Kroki.

V sobotu sa od 15:00 hod. konal 1. ročník medzinárodnej amatérskej súťaže v pílení dreva „Novobystrický drevorubač“ kde sa zúčastnilo 11 mužstiev, s toho 2 mužstvá z Česka, 3 mužstvá z Poľska a 6 mužstiev zo Slovenska. Súťažilo sa v 6 disciplínach: rezanie dreva ťahacou pílou, sekerou na rýchlosť, sekerou na presnosť, rez a nedorez na podložke z motorovou pílou, sekanie rezu s motorovou pílou a hod obojstrannou sekerou.

Výsledky:
1. Maciesowsci PL
2. Vychylovský pilčíci
3. Obec Řeka ČR
4. Obecný podnik Nová Bystrica
5. Včelári
6. OSP Javorze PL 1
7. OSP Javorze PL 2
8. SDH Řeka ČR
9. Charlieho anjeli
10. Vychylovský kôrovci
11. Kanaďania


Od 18:00 hod. sa konalo folklórne popoludnie, kde vystúpi so svojim programom:
Martin Holienčin, súrodenci Halvoníkovci, Simonka Halvoníková, Natálka Baničiarová, Detský heligonkári zo ZŠ s MŠ Nová Bystrica, ŽSS Dolinka, ŽSS Polianka, Bystrická kasňa, ĽH Kováčovci, ĽH Starejší,
ĽH Tomčalovci, Martin Brisuda, FS Bystrica, FS Radôšťan, ĽH Kamenčan, ĽH Sklad Niearchaiczny (PL)
Po vystúpení sa zapálila vojana, teda Jánsky oheň a do ranných hodín sme sa zabávali na veselici s hudobnou skupinou CROWN BAND.
Hodová nedeľa bola venovaná dobrovoľným hasičom, ktorí sa od 10:00 hod. pasovali v okrskovej, ukážkovej súťaži DHZ. O 11:00 hod. sa konala hodová svätá omša v Kostole sv. Jána Krstiteľa za účasti krojovaných folklóristov.
Počas tohto podujatia čakali návštevníkov rôzne detské atrakcie, remeselníci, občerstvenie, stánkový predaj, a pod.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa akokoľvek zapojili pri uskutočnení týchto Dni kultúry, samozrejme aj okolitým spoluobčanom za trpezlivosť pri zvýšenej hlučnosti.
Tešíme sa na ďalší 8. ročník „Dni kultúry v Novej Bystrici“.

Mgr. Vladimír Tomčala
kultúrny referent
Obec Nová Bystrica

zskmojekysucekysucke muzeum