Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

09.11.2016
Ľudová Pieseň, tanec a hudba majú na Kysuciach hlboké korene. Počas uplynulých stáročí ľudia v piesňach a v ich textoch zachytávali celý svoj život od narodenia až po smrť.Aj v Novej Bystrici sa zachovali staré piesne a melódie s ktorých sa dozvedáme ako pracovali, žili, tešili sa naši predkovia.

Sme veľmi radi, že v súčasnom období začína opäť u nás ožívať vo väčšej miere ako kedy koľ vek pred tým, návrat k týmto hlbokým naším koreňom. Dôkazom toho je aj činnosť detského folklórneho súboru, ktorý sa venuje ľudovému tancu, ľudová hudba Kováčovcov, ktorá nás už dlhé roky teší svojou hudbou, mladí heligonkári, ženská spevácka skupina Dolinka, ale aj znovu oživená hudba našich starejších.
Typickým hudobným nástrojom pre náš región sú husličky, basička a heligónka. Z nich najobľúbenejším nástrojom je heligónka. O jej pôvode kolujú všelijaké historky a o to kde je jej pravá kolíska sa medzi sebou prú Rakúšania, Nemci a naši západní bratia Česi. My, Slováci sa do toho sporu nemiešame i keď v niektorých historických prameňoch sa našli zmienky o výskyte niečoho ako jednoradová harmonika na Horných Uhrách už z obdobia Jánošíka.

Vo všeobecnosti sa mnohé dokumenty časom postrácali, konkrétne fakty upadli do zabudnutia, a preto sa vychádza z toho čo zostalo, alebo jednoducho z toho, čo sa momentálne považuje za „pravdivejšiu pravdu“.

Pre nás je ale pravdou, že najšikovnejší heligonkári sú práve z oblasti Kysúc a Terchovej.
Je toho svedkom podujatie Heligónka spieva, že náš kraj ale i celé Slovensko má veľké množstvo šikovných muzikantov, ktorí milujú tento hudobný nástroj a sú v hre naň jednotkami.
Táto prehliadka heligonkárov sa konala v dome kultúry Nová Bystrica už ako 6. ročník dňa 18. septembra 2016 od 14:00 hod.
Skôr, než sme sa venovali vystúpeniam jednotlivých muzikantov, nedalo nám nespomenúť jedného z pomedzi našich heligonkárov, a to p. Alexandra Halvoníka z Vychylovky, ktorý medzi nás už nepríde. Všetci si ho veľmi dobre pamätáme a ostane nám v pamäti ako šikovný heligonkár, dobrý človek, ochotný vždy pomôcť a zanietený folklorista. Preto sme si uctili spolu jeho pamiatku minútou ticha.
Svojou hrou sa predviedli heligonkári z rôznych kútov Slovenska.

1. Kysucká Vrchárska heligónka
2. Žiaci ZŠ s MŠ Nová Bystrica
3. Poništová Slávka a brat Miloško, Stará Bystrica
4. Mačejková Mirka a sestra Laura, Stará Bystrica
5. Kováč Patrik, Stará Bystrica
6. Burdel Adam, Oščadnica
7. Halvoník Patrik a sestra Dominika, Nová Bystrica
8. Plevko Štefan, Krásno nad Kysucou
9. Kováč Ján, Nová Bystrica
10. Líska Pavol, Dolná strehová
11. Gašincová Vierka a Emília Mizerová, Ochodnica
12. Štefan Tomčala, Stará Bystrica
13. Balačin Adam, Martin
14. Kozoň Peter a jeho žiaci, Námestovo
15. Kováč Tomáš st., Nová Bystrica
16. Brisuda Martin st., Stará Bystrica
17. Miro Buzrla, Skalica
18. Talapka Ján, Nová Bystrica
19. Riečičiar Vladimír, Krásno nad Kysucou
20. BYSTRICKÁ KASŇA
21. Kováč Tomáš ml., Nová Bystrica
22. Zajac Marek , Stará Bystrica
23. Tomčala Vladimír, Nová Bystrica

Organizátorom tohto podujatia bola Obec Nová Bystrica, no veľkou zásluhou sa podieľali aj sponzori: Pozemkové spoločenstvo Riečnica-Horná tižina, p.s., DECURIO, s.r.o., COOP JEDNOTA Čadca ktorým veľmi pekne ďakujeme.
Ďakujeme aj mediálnym partnerom: KYSUCKÝ večerník, VL media, týždenník KYSUCE,
online spravodajstvo KYSUCE.SK, JankoHráško.sk

Tešíme sa na ďalšie vydarené ročníky podujatia Heligónka spieva.

Mgr. Vladimír Tomčala
kultúrny referent
Obec Nová Bystrica

zskmojekysucekysucke muzeum