Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

obnova procesu ku kaplnke sv lazara z betanie m26.08.2016
Od slávnostnej posviacky obnovenej Kaplnky sv. Lazára z Betánie, ktorá stala predtým u Andrisa, uplynul už takmer rok. Posviacka obnovenej kaplnky sa uskutočnila v našej obci 30.augusta 2015 a posvätil ju pražský arcibiskup a český prímas kardinál Mons. Dominik Duka a to za účasti žilinského diecézneho biskupa, Mons. Tomáša Galisa a 50. veľmajstra rádu sv. Lazára, grófa Jána Dobrzenského z Dobrzenicz.

Kaplnka predstavuje prvý kamenný objekt, ktorý existoval v Novej Bystrici. K jej výstavbe došlo v roku 1820 za richtára Juraja Pastvu a podrichtára Pavla Bisahu, pričom bola postavená práve pre sochu Panny Márie, ktorá je po zreštaurovaní inštalovaná v obnovenej kaplnke. Pôvodnú kaplnku postavili predkovia dnešných obyvateľov Novej Bystrice a k soche sa konali procesie na sviatok Panny Márie Karmelskej. Až v roku 1828 došlo k začatiu realizácii kaplnky do podoby ako ju poznáme dnes. Kaplnku sa podarilo dokončiť až v roku 1831 a to vďaka dohľadu farára Lukáša Tormášiho.

Obnova kaplnky, ktorá bola ukončená minulý rok, bola financovaná z darov a finančných zdrojov obyvateľov Novej Bystrice, Obce Nová Bystrica, rádu sv. Lazára Jeruzalemského a ďalších sponzorov zo Slovenska a zo zahraničia.

Obnova procesie, ktorú zorganizovala obec Nová Bystrica, farnosť Nová Bystrica a Slovenská komenda rádu sv. Lazára Jeruzalemského, n.g.o., mala hlavný aj sprievodný program.

Cieľom tejto akcie bolo obnoviť procesiu ku kaplnke, ktorú začali naši otcovia, dedovia a praotcovia už pred vyše 196. rokmi a pokračovať tak v tejto krásnej tradícii našich predkov.

To znamená, že potom ako sme kaplnku minulý rok obnovili a prinavrátili jej lesk a dôstojnosť po vizuálnej stránke a premiestnili ju na vhodnejšie miesto, priamo na nové Mariánske námestie. Chceli sme týmto krokom obnoviť aj jej duchovnú stránku, aby slúžila pre účel, pre ktorý bola postavená a aspoň raz za rok k nej zorganizovať verejnú procesiu.

Autor článku: Ing. Jozef Balačin
Autor fotografií: Natália Kolenová

zskmojekysucekysucke muzeum