Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

02.10.2018

Bolo to dávno, keď som bola malá,
keď pili sme vodu z kaluže a matka sa o nás nebála.
Skákali sme po voňavom pichľavom sienku,
na dlaniach hrali sa s pani lienku.
Výskali sme od radosti pri praní prádla v potoku,
radosť z každého dňa prezrádzali iskričky v oku.
Pásli sme húsky, dojili kravky,
lúčne kvety nám zdobili hlávky.


Staré mamky vľúdne a milo,
láskali nás buchtami, to sa nám žilo.
Mladí i starí, ženy i muži,
mali tú lásku snáď vrytú v koži.
Pálili Morenu i jánske ohne,
hoc v biede, no všetci držali spolu vždy svorne.
Zámky neviseli v dverách domov,
srdcia sme mali viac otvorené, ako vyryté v kmeni stromov...
Nepoznám autora tejto básne, ale jej slová vystihujú predstavu môjho, nášho detstva a o tom, ako sa kedysi žilo v našej rodnej dedinke Harvelka. Dnes už iba v predstavách vidíme domy na rovinkách popri harvelskej ceste, v jednotlivých osadách. Pozeráme na svoje pľace, nahlas uvažujeme, ktorá rodina by asi mala postavený nový dom. Kto by tu ešte býval? Aká by bola Harvelka dnes?... Jedno je isté, bola by vybudovaná, pretože ľudia v nej boli usilovní a príroda je tam prekrásna. Takéto myšlienky sa nám, rodákom, vynárajú neustále v hlave, ale najviac počas stretnutí. Aj v sobotu 30. júna 2018 pri Kaplnke Božského Srdca Ježišovho. Zišli sme sa v hojnom počte – harvelčania aj riečničania.

Stretnutie usporiadali rodáci a Obec Nová Bystrica. Predchádzali mu prípravné práce, na ktorých sa podieľalo viacero rodákov, hlavne Ján Roman s rodinou, Milan Kotvas, Michal Riečičiar, Miloš Bucha, Jozef Poniščiak, členky ZO SZZ Nová Bystrica a ďalší.

V sobotu sa prítomným prihovoril a privítal ich starosta Obce Nová Bystrica Ing. Jozef Balačin a rodák Michal Riečičiar. Slávnostná svätá omša sa začala o 13:00 hod. a celebroval ju rodák Mons. Viliam Judák, nitriansky diecézny biskup.
Stretnutie sa uskutočnilo pod záštitou Eriky Jurinovej, predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja a Obecného úradu Nová Bystrica. Pani predsedníčka sa na stretnutí aj zúčastnila spolu so svojim zástupcom Igorom Janckulíkom a Jánom Podmanickým, poslancom NR SR za Smer-SD.
Po svätej omši nasledoval kultúrny program a občerstvenie. V programe sa predstavila ženská skupina Dolinka, Starejší, ľudová hudba Kováčovci a folklórny súbor Bystrica.

Organizátori ďakujú všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a priebehu stretnutia a sponzorom: Obci Nová Bystrica, firme VELM s. r. o., Agro Ladzany s. r. o., Roľníckemu družstvu Stará Bystrica, Ing. Milošovi Hozákovi, Jozefovi Kuljovskému a Milanovi Kotvasovi.
Poďakovanie patrí ale hlavne rodákovi, Viliamovi Judákovi, bez ktorého prítomnosti by stretnutia stratili svoje čaro. Všetci ho poznáme ako veľkého patriota s veľkým darom slova, no sobotňajšie slová zanechali stopy v každom z nás, starých i mladých. Mnohí vyslovili želanie vypočuť si ich opäť. Preto s jeho dovolením kázeň prikladám. Možno zaujme a poteší aj tých, ktorí sa z rôznych dôvodov nemohli stretnutia zúčastniť. Aj tento rok vydal Viliam Judák novú brožúrku Spomienky v obrazoch, v ktorej nájdete fotografie zo všedných i sviatočných dní Harvelky a podrobnú mapu dvorov a usadlostí.

Text: Mgr. Eva Joneková , Foto: Natália Kolenová

zskmojekysucekysucke muzeum