Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte váš jazyk

14.12.2015

Dňa 21. 11. 2015 záhradkári z Novej Bystrice usporiadali Katarínsku zábavu. Zazimovali záhrady, odložili náradie a v príjemnom prostredí v Dome kultúry ukončili pracovný rok zábavou. Sálu vyzdobili záhradkárky jabĺčkami, tekvicami a kvetmi. Príjemnú atmosféru doplnili „Janko a Janka" – vypchaté postavy zo slamy, ktoré rezali kapustu. Milovníci dobrej hudby a jedla si prišli na svoje. Do tanca hrala vynikajúca country skupina Bakuľa Ignáca Palárika.

 Vtipným vystúpením prispela k dobrej nálade ľudová spevácka skupina Dolinka. O kuchyňu sa postarali kuchárky záhradkárky Milka, Jožka, Katka, Hanka, ktoré pripravili zabíjačkové špeciality. Bohatú tombolu obohatil aj Ján Hulák, ktorý daroval Cilkám, Milkám a Katarínam ovocné stromčeky, za čo mu patrí vďaka.
Týmto chcem poďakovať všetkým sponzorom a organizátorom za príjemný večer, kde sme sa zabávali do neskorého rána.

 

V období petrolejových lampičiek, keď človek žil v dokonalej symbióze s prírodou sa Boh s úľubou prizeral, ako človek žije pre svoju hrudku zeme, ako si ju zveľaďuje aj keď v pote tváre, nerepce, so samozrejmosťou prijíma dážď, slnko, živly a váži si aj málo, čo má, lebo tak to podľa neho muselo byť.
Vývoj ide nezadržateľne dopredu, je to potreba, nutnosť, či len obyčajná túžba skrášliť si svoje okolie. Ako vidí Boh napríklad niektoré počínanie záhradkárov, Vám prezradí úsmevný rozhovor medzi ním a svätým Františkom.

Jedného dňa sa Boh opýtal sv. Františka....
Boh:

Franto, ty vieš všetko o záhradách a prírode, čo sa to deje tam dole? Čo sa to stalo púpavám, fialkám, sedmikráskam a tým ďalším veciam, ktoré som pred vekmi vysádzal? Mal som perfektný bezúdržbový záhradný plán. Tie rastliny rástli v akejkoľvek pôde, vydržali sucho a hojne sa samy rozmnožovali. Nektár z dlhotrvajúcich kvetov priťahoval motýle, včely a hejna spevavých vtákov. Očakával som teda, že už uvidím krásne záhrady plné farieb a kvetov. Ale všetko čo vidím, sú zelené fľaky...

Sv. František:
To všetko ten kmeň, ktorý sa tam usadil, Pane. Hovoria si Osadoví záhradkári.
Začali hovoriť Tvojim kvetinám „plevel", zo všetkých síl ich hubia a nahradzujú trávou.

Boh:
Trávou? Ale to je tak nudné! Nie je to farebné. Nepriťahuje to včely, motýle, ani vtáky, len pandravy a dážďovky. Je to citlivé na teplotné zmeny. Chcú títo Osadoví záhradkári doopravdy, aby tam rástla tráva?

Sv. František:
Očividne, Pane. Podstupujú pri jej pestovaní veľké utrpenie. Začnú každú jar hnojiť a hubia všetky ostatné rastliny, ktoré sa v trávniku objavia.

Boh:
Jarné dažde a teplé počasie pravdepodobne spôsobuje, že tráva rastie doopravdy rýchlo. To musia byť Osadoví záhradkári veľmi šťastní.

Sv. František:
Vypadá to, že nie, Pane. Akonáhle trochu povyrastie, sekajú ju niekedy i dvakrát do týždňa.

Boh:
Oni ju sekajú? Sušia ju ako seno?

Sv. František:
Kdeže, Pane. Väčšina z nich ju hrabe a dáva do vriec.

Boh.
Do vriec? Prečo? Je to cenné? Predávajú to?

Sv. František:
Nie Pane, práve naopak. Platia z a odvoz.

Boh:
Tak počkaj chvíľku: Oni to hnoja, aby to rástlo, a keď to rastie, tak to sekajú a platia za to, aby sa toho zbavili?

Sv. František:
Áno Pane.

Boh:
Títo Osadoví záhradkári musia cítiť veľkú úľavu v lete, keď vypíname dážď a zapíname horko. To dozaista spomalí rast trávy a ušetrí im to hodne práce.

Sv. František
Tomu nebudete veriť, Pane! Keď tráva prestane rásť tak rýchlo, vytiahnu hadice a platia ešte viac peňazí za zalievanie, aby mohli pokračovať v sekaní a odvážaní.

Boh:
Strašný nezmysel! Alespoň že si nechali nejaké stromy. To bolo odo mňa geniálne, musím sa pochváliť. Stromom narastú na jar listy pre krásu a letný tieň. Na jeseň opadajú a vytvoria prirodzenú pokrývku, aby zadržali vlahu v pôde a chránili tak stromy a kríky. Naviac sa rozložia na kompost, aby obohatili pôdu. Je to prirodzený cyklus života.

Sv. František:
Radšej si sadnite, Pane. Miesto toho lístie Osadoví záhradkári hrabú na veľké hromady a platia za jeho odvoz.

Boh:
To nie je možné! A čo robia, aby chránili korene stromov a kríkov pred mrazom, a aby udržali pôdu vlhkú a nespečenú?

Sv. František:
Po tom, čo vyhodia listy, kupujú niečo v igelitových vreciach, čo sa nazýva mulč.
Privážajú to domov a rozsypávajú to na miesto listov.

Boh:
A odkiaľ tento mulč berú?

Sv. Fratišek:
Oni rúbu stromy a rozmieľajú ich, aby tento mulč vyrobili.

Boh:
Dóóósť!!! Už na to radšej nechcem myslieť. Svätá Katarína, ty máš na starosti kultúru.
Aký film je na programe dnes večer?

Sv. Katarína:
„Blbý a blbejší" Pane. Je to doopravdy hlúpy film o...

Boh:
To je OK, kľudne to pusť. Myslím, že som o tom už počul od Františka.

Sv. Katarína:
Pane, povedala som ti, že je to blbosť. Škoda času, poďme sa radšej pozrieť o rok na Katarínsku zábavu do Novej Bystrice.

{gallery}2015/katarinska_zahradkar{/gallery} 

zskmojekysucekysucke muzeum